Експертите отдавна са изказали мнението си, че при деца с разстройство в развитието, приучаването на тоалетна изисква различен подход.

Първото нещо което трябва да направите преди да започнете програмата е, всички, които работят с детето трябва да са информирани и да съдействат при премахване на памперса!

Второ, определете награда (играчка/лакомство/предмет), която ще се използва само за целта на програмата и то при успешно свършена работа в тоалетната. Наградата трябва детето да я обожава, но да няма постоянен достъп до нея. Можете да отидете в евтин магазин и да купите доста хубави неща, които да сложите в кутия.

Подгответе средата: отделете 2-3 седмици в които да сте в помощ и плътно до детето. Ако искате детето да ползва гърне, нека то да бъде в тоалетната (а не в друга стая в дома, независимо колко е голямо детето). А може и директно на тоалетна да се приучи. Премахнете разсейващи предмети с които може да се заиграе. Идеята е, да разбере какво се очаква от него да направи.

В период на една седмица, проверявайте памперса на всеки 20 мин. дали е сух или мокър (брои се, даже и при няколко капки). Ако е мокър – сменете го. Повечето деца си имат „график” кога ходят и по каква нужда – записвайте си това няколко дни, за да направите и вие график. Направете си на лист-таблица, в която да отбелязвате съответно дата, мокър/сух, час. Не давайте умишлено течности на детето, нека следва собственият си режим. Въз основа на този график, ще определите кога да водите детето до тоалетна.

Следваща стъпка. Премахнете му памперса през деня /само нощният памперс да остане на този етап – слагайте го непосредствено преди заспиване и го сваляйте веднага след събуждане/. Слагайте детето без бавене на гърне или тоалетна, сутрин. Именно сутрин, след събуждане имате най-добър шанс за успех. Нека бъде навсякъде с гащички, дори когато излизате навън. Ако ви се налага да оставите за малко детето без ваше наблюдение, ако желаете сложете памперс но над гащите, за да може то все пак да усети ако се подмокри. През периода отново попълвайте графика си.

Ако детето е момче – дори за уриниране го карайте да сяда. Не го оставяйте да пиша право. Понякога „голямата нужда” се случва по случайност, както детето си седи. Някои деца усвояват пишкането прав от родителя си. Но така няма да се научат да седят за „голямата нужда”.

На база установеният график до тук, ще разберете и биологичният график на детето. По този начин отразете, в кои интервали /през колко минути/ да започнете да го водите до тоалетна, подкрепено с израз примерно „Време е за тоалетна!“. Сложете го да седне, но времето е максимум 3 мин.! Ако детето не е пишкало, похвалете го, но не му давате наградата. Ако е пишкало или „голяма нужда“ – „О, браво! Ти се изпишка в тоалетната!“ и давате наградата. Наградата не трябва да се вижда от детето докато не е приключил ритуалът, тъй като ще го счете за подкуп „ако се изпишкаш, ще получиш това“. На детето ще се позволява да си вземе по едно нещо от кутията, когато „свърши добра работа”  в тоалетната. Намалявайте наградите до получаване на предмет в края на „успешен” ден, после на успешна седмица. Продължавайте да записвате в таблицата, какво се е случило по време на воденето.

Дори нищо да не се е случило в тоалетната, но детето се е застояло – винаги го карайте да се обърше само, да си обуе гащите и да си измие ръцете ако е необходимо – с помощ. Като се събува му показвайте да го прави до колената, защото ако усвои пълното събуване, е възможно да го направи някога сред чужди хора. Учете го да е независимо в целия процес на ходене до тоалетна.

Все пак, ако се случи „инцидент“, не се смейте, не се карайте. Подскажете на детето как да се преобуе, но без да му отделяте  много внимание. Нека само осъзнае какво се е случило.

Започнете ли – трябва да довършите, дори и да ви е много трудно. Не се отказвайте – така или иначе без това умение ще става все по-трудно в годините напред. Детето очаква именно вашата помощ.

Друга техника която може да използвате е, да направите картинна програма, по която детето да се ориентира кога следва ходене до тоалетната. Имайте си и една отделна карта само с тоалетна, за да може ако пожелае детето да я покаже.

Предоставяме Ви и още една статия с описан терапевтичен подход, тестван на деца от аутистичен спектър или изоставане в развитието, които не са показали предишен успех в домашна или училищна среда. Резултатът е бил ефективен във всичките случая. Интервенцията е фокусирана върху а/ премахване на памперс по време на учебните часове; б/ планирани времеви интервали за посещения в тоалетната; в/ максимум 3 мин. седене на тоалетна; г/незабавно поощряване с награда, в зависимост от уриниране в тоалетната; д/ постепенно увеличени интервали от време между посещенията в тоалетната.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3592490/